Resin Garden
Vil du reagere på denne meddelelse? Tilmeld dig forummet med et par klik eller log ind for at fortsætte.
Resin Garden

Velkommen til Resin Garden! Forum for moderne asiatiske dukker.
 
ForumforsideForumforside  Nyeste billederNyeste billeder  SøgSøg  TilmeldTilmeld  Log ind  

 

 Om ABJD: Moderne asiatiske dukker

Go down 
ForfatterBesked
Nerdystreak

Nerdystreak


Antal indlæg : 946
Age : 43
Geografisk sted : København
Registration date : 28/12/08

Om ABJD: Moderne asiatiske dukker Empty
IndlægEmne: Om ABJD: Moderne asiatiske dukker   Om ABJD: Moderne asiatiske dukker Icon_minitimeMan Dec 29, 2008 1:14 am

Historie
I 1998 lancerede det japanske firma Volks de første moderne asiatiske dukker (internationalt kendt som Asian Balljointed Dolls – asiatiske kugleledsdukker), Super Dollfies (forkortes SD og bruges sommetider, ikke helt korrekt, om alle ABJDs), som var 58 cm høje og havde 13 bevægelige led. De havde forskellige ansigter og kroppe, og man kunne købe dem færdige fra butikken eller selv vælge at male øjenbrynm læber, osv. på dem og udskifte paryk or øjne.
Siden har Volks fremstillet flere typer dukker efter samme principper, men også i andre størrelser og med andre proportioner. Fx har Mini Super Dollfie-linjen (MSD) mere barnlige proportioner og er kun omkring 45 cm høje, mens Super Dollfie 16-linjen (SD16) er 65 cm høje og er mere voksne at se på.
Volks er herskende på det japanske marked selv i dag, men udbuddet er blomstret gevaldigt op i hele Fjernøsten – specielt Korea og Kina – hvor virkelig mange firmaer nu producerer disse dukker. Nogle af de første firmaer, som hurtigt fik en betragtelig markedsandel var Customhouse (Korea), Luts (Korea) og Dollmore (Korea).
Der er forskel på kropsbygning, hudfarve, tekniske detaljer såsom leddenes konstruktion og – nok allermest afgørende – hovederne på de forskellige dukker. På nuværende tidspunkt er der langt over 1000 ansigter at vælge imellem fra en mængde forskellige firmaer. Nogle specialiserer sig i bestemte typer eller størrelser, mens andre tilbyder en bred vifte af dukker.

Tekniske detaljer
Moderne asiatiske dukker er anatomisk korrekte figurer (oftest proportionerede som slanke, lettere stiliserede unge mennesker). Der er både piger og drenge, og dukkerne er lavet af polyuretan resin, en meget hård, holdbar og næsten porcelænsagtig type plastik. Dukkerne er sat sammen med kugleled og elastikker. De er gode til at posere og kan både sidde og stå i mange forskellige stillinger.
Dukkerne findes i størrelser fra omkring 15 cm til 90 cm, men de mest almindelige størrelser er ca. 45 cm (normalt proportioneret som børn eller unge teenagere) og ca. 60 cm (oftest proportionerede som teenagere eller voksne). Mange af de forskellige producenters dukker passer samme tøj, parykker og øjne.
Prisen for en dukke varierer alt efter producent og størrelse og også alt efter om man køber dukken blank for selv at male den og lave tøj eller helt færdig med masser af tilbehør. Nogle firmaer laver særlige ”limited editions” (dukker i stærkt begrænset oplag – fx Sooms stjernetegnsdukker, som er udstyret med fx klove og horn eller vinger og halvgennemsigtige dele), og naturligvis er de dyrere end masseproducerede dukker. Man kan også få speciallavet dukkeansigter efter fotos eller tegninger (Minimees fra Doll in Mind), og det koster selvfølgelig også lidt ekstra.
En dukke koster således fra 700 kr og opefter. Ønsker man en stor dukke (ca. 60 cm), ligger den oftest mellem 2000 og 4000 kr.
Der findes endnu ingen danske forhandlere af ABJDs, men det er nemt at købe dem online direkte fra producenterne eller udenlandske forhandlere. Ellers er der gerne både tilbehør og dukker til salg i Resin Gardens salgsafdeling.

Hobbyen
Nogle køber en dukke eller samler på dukker blot for at have den eller dem stående til pynt, men langt de fleste nyder de mange muligheder for kreativ udfoldelse, som hobbyen lægger op til.
Mange vælger selv at male dukkerne (eller give dem en ”faceup”, som det kaldes inden for hobbyen), så den får den farve læber, øjenbryn, osv. som de ønsker. Det er muligt at fjerne malingen igen og lave ”faceuppen” om, hvis man ikke er blevet tilfreds eller gerne vil have et andet udtryk frem. Man kan også skabe sin egen unikke dukke ved at slibe ansigtet til (fx gøre øjenhulerne større eller hagen spidsere) eller modellere videre på det (fx lave spidse ører eller horn).
Det er populært selv at sy tøj til dukkerne, klippe eller farve deres parykker, skifte øjnene ud osv.
Kan man lide at fotografere, er dukkerne oplagte modeller. En del dukkeejere tillægger desuden deres dukker personlighed – baserer dem på figurer i film eller tegneserier eller finder selv på baggrundshistorier – og bruger dukkerne i fotohistorier, hvor der igennem fotos og tekst vises et handslingsforløb.
Dukkeejere findes i alle aldre. I Danmark er den mest gængse alder nok mellem midten af teenageårene og op til begyndelsen af trediverne, men alderen af Resin Gardens medlemmer varierer mellem ca. 10 og 70.

Resin Gardens forskellige kategorier indeholder en mængde links til forhandlere, billeder af brugernes egne dukker, information om events, hvor man kan se dukkerne i virkeligheden, tips til hvordan man kan male sin egen dukke, osv.
Tilbage til toppen Go down
 
Om ABJD: Moderne asiatiske dukker
Tilbage til toppen 
Side 1 af 1
 Lignende emner
-
» Abjd-able fund
» GÆT EN ABJD!(LÆS REGLERNE!)
» ABJD 100 theme challange^^
» Regler og retningslinjer for ABJD-nyheder
» Min første ABJD-Yingying Loongsoul- Yui

Forumtilladelser:Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Resin Garden :: BJD-diskussion :: Generel dukkediskussion-
Gå til: